Lyhyt oppimäärä kiristysohjelmahyökkäyksistä

Kiristysohjelmahyökkäykset ja haitat

Kiristysohjelmahyökkäykset vaarantavat sekä organisaation käytössä olevat järjestelmät että tiedot, ja ne voivat aiheuttaa taloudellisia menetyksiä. Joissakin tapauksissa organisaatio voi joutua rahallisen kiristyksen kohteeksi, jotta pääsy tietoihin saadaan takaisin. Hyökkäykset voivat myös heikentää organisaation mainetta. Pahimmassa tapauksessa mainehaitta aiheuttaa asiakkaiden luottamuksen menettämisen. Hyökkäykset voivat myös häiritä organisaation toimintaa, keskeyttää toiminnan ja aiheuttaa esimerkiksi tuotannon sekä tiedon menetyksiä. Nämä tilanteet voivat johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin ja kilpailuedun menetykseen.

Yleisimmät hyökkäystavat

Yleisin tapa levittää kiristysohjelmia ovat haittaohjelmat. Näistä esimerkkinä ovat esimerkiksi troijalaiset, jotka näyttävät laillisilta tiedostoilta, mutta suorittavat haitallista koodia, kun käyttäjä avaa tai lataa ne. Yksi yleisimmistä on myös sähköpostien liitteet, joissa hakkerit saavat käyttäjän klikkaamaan linkkiä tai avaamaan liitteen, joka lataa kiristysohjelman heidän järjestelmäänsä. Näennäisesti oikealta näyttävät verkkosivut, jotka sisältävät haitallisia skriptejä, ovat yksi tapa kiristysohjelmien levittämiseen. Kun käyttäjä vierailee sivustolla, koodi ladataan automaattisesti ja voi tartuttaa käyttäjän järjestelmän. Sitten on vuorossa kaikkien rakastamat pop-up-ikkunat ja mainokset. Näiden kanssa tulee olla erityisen tarkka, yksi klikkaus ja haittaohjelma on ladattu koneelle. Onko käytössäsi WhatsApp, Slack, Snapchat, Facebook Messenger tai Microsoft Teams? Pikaviestimien kautta tapahtuvat hyökkäykset ovat yleistyneet viime aikoina. Phishingin rinnalla on alettu puhumaan smishingistä (SMS phishing), jossa lähetetään tekstiviestejä uhrien huijaamiseksi paljastamaan arkaluonteisia tietoja. Listaan voisi vielä lisätä suojaamattomat etätyöpöytäyhteydet (RDP = Remote Desktop Protocol) ja ohjelmistojen tunnetut haavoittuvuudet.

Miten torjua kiristysohjelmahyökkäyksiä?

Varmuuskopioi tietosi säännöllisesti. Varmuuskopioiden avulla voit palauttaa tietosi, vaikka kiristysohjelma pääsisi järjestelmääsi. Varmista, että varmuuskopiot tallennetaan turvalliseen paikkaan, kuten ulkoiselle kiintolevylle tai pilvipalveluun.

Käytä monivaiheista tunnistautumista (MFA) kaikilla tileilläsi. Tämä lisää ylimääräisen suojakerroksen, joka tekee hakkereiden vaikeammaksi päästä käsiksi tietoihisi.

Pidä ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät ajan tasalla. Vanhentuneet ohjelmistot voivat sisältää haavoittuvuuksia, joita hyökkääjät voivat hyödyntää. Ota käyttöön automaattiset päivitykset, jos mahdollista.

Käytä vahvoja ja monimutkaisia salasanoja. Vältä käyttämästä samaa salasanaa useilla tileillä ja harkitse salasananhallintaohjelman käyttöä, joka voi luoda ja tallentaa ainutlaatuisia salasanoja puolestasi.

Ole varovainen mitä klikkaat ja lataat. Monet kyberhyökkäykset alkavat phishing-sähköposteista tai haitallisista linkeistä, jotka näyttävät laillisilta.

Käytä palomuureja ja virustorjuntaohjelmistoja. Nämä työkalut voivat auttaa estämään haittaohjelmien pääsyn järjestelmääsi ja suojata tietojasi.

Rajoita henkilökohtaisten tietojen jakamista verkossa. Mitä vähemmän tietoa jaat, sitä vaikeampaa on hakkereiden saada käsiinsä arkaluonteisia tietoja.

Voimmeko olla avuksi?

Me autamme. Ota yhteyttä tästä.